χειροποίητο τάβλι – η διαδικασία

ποιοτικά, μοναδικά και διαχρονικά χειροποίητα δώρα!

Μάθε πώς να φτιάξεις το δικό σου χειροποίητο τάβλι – Η διαδικασία με φωτογραφίες

Στο εργαστήρι μας πιστεύουμε ότι η χειροτεχνία πρέπει να αναδεικνύεται στο βαθμό που της αξίζει! Πιστεύουμε επίσης στο ποιοτικό και στο μοναδικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μοιραζόμαστε τη γνώση. Σε αυτή τη σελίδα εξηγούμε τα βήματα και τη διαδικασία κατασκευής ενός χειροποίητου ταβλιού με πυρογραφία.

Τα βήματα είναι απλά και χρειάζονται μεθοδικότητα, προσοχή και πολλή αγάπη! Αφού η διαδικασία εμπεριέχει δημιουργία και φαντασία, μπορείς να την τροποποιήσεις και να φτιάξεις το δικό σου τάβλι με βάση τα εργαλεία που έχεις στη διάθεσή σου, καθώς και τα δικά σου γούστα.

Πιο κάτω περγράφουμε τα βήματα που ακολουθούμε στο εργαστήρι μας για την κατασκευή ενός χειροποίητου ταβλιού. Μπορείτε να δείτε δείγμα της δουλειάς μας στην γκαλερί καθώς και ετοιμοπαράδοτα τάβλια στο eshop μας.

Βήμα 1ο – Φτιάξε το Τηλάρο του Ταβλιού

Το πρώτο και βασικότερο βήμα είναι το τηλάρο. Πρέπει να βεβαιωθείς ότι γνωρίζεις τις διαστάσεις που έχουν οι πέτρες (ππούλια) του ταβλιού, καθώς από αυτές εξαρτούνται οι τελικές εσωτερικές διαστάσεις του τηλάρου. Για το ξύλο της κορνίζας μπορείς να επιλέξεις οτιδήποτε είναι της προτίμησης σου. 

Στη διαδικασία που περιγράφουμε πιο κάτω, αλλά και στις φωτογραφίες θα δεις ότι έχουμε κατασκευάσει την κορνίζα ενιαία (και για τα δύο μέρη του ταβλιού) και μετά την έχουμε μοιράσει στη μέση. Επίσης σε αυτό το σημείο έχουμε δημιουργήσει το “κανάλι” που θα μπει η ράχη του ταβλιού. Σημαντικό να αναφέρουμε ότι το βάθος του καναλιού πρέπει να αντιστοιχεί στο πάχος της ράχης του ταβλιού (όπως θα δούμε στη συνέχεια).

Το Τηλάρο (Κορνίζα) του Ταβλιού

η κορνίζα ενός χειροποίητου ταβλιού - φτιάξε το δικό σου τάβλι - μάθε πώςη κορνίζα ενός χειροποίητου ταβλιού - φτιάξε το δικό σου τάβλι - μάθε πώςΤο Κόψιμο (Μοίρασμα του Τηλάρου) στη Μέση

(στη φωτογραφία, ο τεχνίτης Γιαννάκης Γιαννακού)

το κόψιμο (μοίρασμα) της κορνίζας / τηλάρου του ταβλιού στη μέση - γιαννάκης γιαννακούΤο Μοιρασμένο Τηλάρο

Στην πιο κάτω φωτογραφία θα δείτε δύο μοιρασμένα τηλάρα (για δύο τάβλια). Το ξύλο που χρησιμοποιήσαμε στη συγκριμένη περίπτωση είναι (σουηδικό) πεύκο.

δύο τηλάρα χειροποίητου ταβλιού - από ξύλο πεύκουΒήμα 2ο – Η Ράχη του Ταβλιού

Στη συνέχεια πρέπει να κόψουμε τη ράχες για τα τηλάρα του ταβλιού. Στη δική μας τη διαδικασία χρησιμοποιούμε καπλαμά (marine plywood) 6 χιλιοστόμετρων καθώς είναι ανθεκτικός και η επιφάνειά του μας επιτρέπει να ζωγραφίσουμε ομοιόμορφα τα σχέδια μας με πυρογραφία.

Γιαννάκης Γιαννακού - κόβωντας τα τηλάρα του ταβλιού - χειροποίητο τάβλι με πυρογραφία - η διαδικασίακόβωντας τα τηλάρα του ταβλιού - χειροποίητο τάβλι με πυρογραφία - η διαδικασίακόβωντας τα τηλάρα του ταβλιού - χειροποίητο τάβλι με πυρογραφία - η διαδικασίαΒήμα 3ο – Σχεδιασμός Μοτίβων και Πυρογραφία

Ίσως το πιο όμορφο αλλά και απαιτητικό βήμα της διαδικασίας κατασκευής ενός χειροποίητου ταβλιού. Χρειάζεται αρκετό κόπο, φαιά ουσία, φαντασία, αλλά και υπομονή! Σε αυτό το στάδιο σχεδιάστε τα μοτίβα που επιθυμείτε (τα βελάκια για τις πέτρες, τα εσωτερικά ή εξωτερικά διακοσμητικά στοιχεία κλπ.) με μολύβι. Ο βασικός σχεδιασμός με μολύβι σας δίνει τη δυνατότητα διόρθωσης πιθανόν λαθών πριν την τελική τους εντύπωση στο ξύλο με τον πυρογράφο. Στη συνέχεια κάψετε τις γραμμές των μοτίβων με πυρογράφο. 

σχεδιασμός των μοτίβων του ταβλιού με μολύβι και πυρογράφο - φτιάξε το δικό σου χειροποίητο τάβλισχεδιασμός των μοτίβων του ταβλιού με μολύβι και πυρογράφο - φτιάξε το δικό σου χειροποίητο τάβλισχεδιασμός των μοτίβων του ταβλιού με μολύβι και πυρογράφο - φτιάξε το δικό σου χειροποίητο τάβλισχεδιασμός των μοτίβων του ταβλιού με μολύβι και πυρογράφο - φτιάξε το δικό σου χειροποίητο τάβλισχεδιασμός των μοτίβων του ταβλιού με μολύβι και πυρογράφο - φτιάξε το δικό σου χειροποίητο τάβλιΒήμα 4ο – Τοποθέτησε τις Πορτουβέλες

Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθούν τα κανάλια όπου και θα μπουν οι πορτουβέλες. Σχεδίασε με ένα μολύβι τα όριά τους αφού τις τοποθετήσεις στο επιθυμητό σημείο. Μετά, με ένα σκαρπέλο αφαίρεσε προσεκτικά το μέρος της κορνίζας που χρειάζεται για να εφαρμόσουν σωστά, ούτως ώστε να μπορεί να ανοιγοκλείνει η κατασκευή μας και να εφαρμόζουν ομοιόμορφα τα δύο τηλάρα που δημιούργησες. Αυτό το βήμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς επηρεάζει τη στατικότητα της κατασκευής.

τοποθετώντας τις πορτουβέλες σε ένα χειροποίητο τάβλιτοποθετώντας τις πορτουβέλες σε ένα χειροποίητο τάβλι - σκαρπέλο και ματσόλατοποθετώντας τις πορτουβέλες σε ένα χειροποίητο τάβλιτοποθετώντας τις πορτουβέλες σε ένα χειροποίητο τάβλιΒήμα 5ο – Δώσε Χρώμα στην Κορνίζα του Ταβλιού και Τοποθέτησε την Εξωτερική Σπίτσα 

Σε αυτό το σημείο το τάβλι αρχίζει να παίρνει την τελική του μορφή. Δώσε τον χρωματισμό που θέλεις στην κορνίζα του ταβλιού. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι δεν είναι κατ’ ανάγκη απαραίτητο να χρωματιστεί η κορνίζα. Μπορεί κάλλιστα να μείνει στο φυσικό της χρώμα. Αυτό εξαρτάται καθαρά από τον δημιουργό και πώς φαντάζεται το δικό του κατασκεύασμα και την τελική του μορφή. 

Με βάση τη δική μας διαδικασία, σε αυτό το σημείο τοποθετούμε και μια εξωτερική σπίτσα (μικρή κορνιζούλα) περιμετρικά της κάθε κορνίζας, για να καλύψουμε το κενό ανάμεσα στο κανάλι της κορνίζας και της ράχης του ταβλιού.

χειροποίητο τάβλι - η διαδικασία - δώσε χρώμα στην κορνίζα του ταβλιούχειροποίητο τάβλι - η διαδικασία - τοποθέτησε την εξωτερική σπίτσα στην κορνίζα του ταβλιούΒήμα 7ο – Δώσε Χρώμα στην Εξωτερική Πλευρά του Ταβλιού

χειροποίητο τάβλι - η διαδικασία - δώσε χρώμα στην εξωτερική πλευρά του ταβλιού


Βήμα 6ο – Δώσε Βερνίκι και Εφάρμοσε τις Πορτουβέλες

Το τελικό στάδιο στη διαδικασία κατασκευής ενός χειροποίητου ταβλιού, αλλά και το πιο ενθουσιώδες! Κατά την εφαρμογή του βερνικού τα χρώματα του ξύλου ζωντανεύουν και μας δίνουν την τελική του όψη. Αφού εφαρμόσεις και τις πορτουβέλες έχεις ήδη φτάσει στο τελικό στάδιο. Άφησε το βερνίκι να στεγνώσει (αναλόγως των προδιαγραφών του κατασκευαστή).

Οι Χειροτέχνες

Γιαννάκης και Φώτης Γιαννακού

Στόχος μας είναι η συνεχής παροχή ποιοτικών, μοναδικών και διαχρονικών χειροτεχνημάτων, καθώς και η συνέχεια και ανάδειξη της χειροτεχνίας στο βαθμό που της αξίζει.